Rezerwaty przyrody

Rezerwaty to wydzielone obszary o szczególnych wartościach przyrodniczych, zachowane w stanie naturalnym lub mało zmienionym. Ogranicza się tam gospodarkę leśną. Rezerwaty stanowią 1,6 proc. powierzchni lasów zarządzanych przez LP.

Obszary chronionego krajobrazu

Obszary chronionego krajobrazu to tereny chronione ze względu na wyróżniający się krajobraz o zróżnicowanych ekosystemach, wartościowe ze względu na możliwość zaspokajania potrzeb związanych z turystyką i wypoczynkiem lub pełnioną funkcją korytarzy ekologicznych.

Obszary Natura 2000

Celem działania europejskiej sieci obszarów chronionych Natura 2000 jest powstrzymanie wymierania zagrożonych roślin i zwierząt oraz ochrona różnorodności biologicznej na terenie Europy. Do wdrożenia sieci zobowiązane są wszystkie kraje Wspólnoty.

Pomniki przyrody

Pomniki przyrody to zwykle pojedyncze okazy przyrody ożywionej bądź nieożywionej. Najczęściej występującymi w lasach pomnikami przyrody są najstarsze i największe drzewa. W 2012 r. mieliśmy ich w całej Polsce już prawie 11 tys., z czego 8,5 tys. stanowiły właśnie drzewa.

Użytki ekologiczne

Użytki ekologiczne to zwykle obiekty o niewielkiej powierzchni – małe oczka wodne, śródpolne kępy drzew i krzewów, torfowiska, bagna i wydmy. To pozostałości ekosystemów, mające znaczenie dla zachowania różnorodności biologicznej. Obecnie mamy ich w Polsce ponad 9 tys. na powierzchni prawie 30 tys. ha.

Ekosystemy referencyjne

W ramach ochrony różnorodności biologicznej Nadleśnictwo Olsztyn wyznaczyło na swoim terenie ekosystemy referencyjne.

HCVF

Lasy HCVF zostały wyznaczane zgodnie z Zarządzeniem nr 22 Dyrektora Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Olsztynie z 26 kwietnia 2019 roku, z wykorzystaniem ,,Kryteriów wyznaczania Lasów o szczególnych walorach przyrodniczych w Polsce”.

Monitoring wybranych gatunków i lasów HCVF

Nadleśnictwo Olsztyn prowadzi regularny monitoring wybranych elementów przyrodniczych w celu uniknięcia działań, które mogłyby negatywnie wpłynąć na środowisko naturalne, ze szczególnym uwzględnieniem ekosystemów leśnych.

Ośrodek Rehabilitacji Ptaków Drapieżnych

Lasy Nadleśnictwa Olsztyn to popularne miejsce wypoczynku i rekreacji mieszkańców stolicy Warmii i Mazur. Duża liczba ścieżek przyrodniczych, jezior i uroczysk leśnych jak magnes przyciąga tych, którzy lubią spędzać wolny czas aktywnie i cenią sobie kontakt z naturą.

Najnowsze aktualności Najnowsze aktualności

Powrót

Czas grzybobrania – o czym należy pamiętać

Czas grzybobrania – o czym należy pamiętać

Wielu miłośników grzybobrania już ruszyło do lasu – dobra pogoda sprzyja zbiorom. 

Dlatego:

Przestrzegaj 10 zasad grzybiarza – zbieraj tylko te grzyby, które znasz i potrafisz rozpoznać z absolutną pewnością.

Korzystaj z bezpłatnych publikacji Lasów Państwowych, które pomogą Ci odróżnić grzyby jadalne od trujących (https://www.lasy.gov.pl/pl/informacje/publikacje/do-poczytania/bezpieczne-grzybobranie-1).

Parkuj wyłącznie w wyznaczonych miejscach postoju pojazdów, by chronić przyrodę i ułatwić poruszanie się służbom i innym odwiedzającym.

(lokalizację miejsc postoju pojazdów znajdziesz na mapie turystyczne Banku Danych o Lasach https://www.bdl.lasy.gov.pl/portal/mapy). Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcia obiektów i zapozać się z ich opisem skorzystaj

ze strony http://www.czaswlas.pl .

Grzyby pojawiają się w ciepłe, wilgotne dni, gdy w ściółce rozwija się grzybnia. Owocniki rozmnażają się za pomocą zarodników. Po wykręceniu grzyba warto przykryć miejsce ściółką, by chronić grzybnię przed przesychaniem.

Grzyby tworzą symbiozę z korzeniami drzew, co zwiększa ich zdolność do pobierania wody i składników odżywczych oraz chroni przed suszą i mrozem.

Gdzie rosną popularne grzyby?

Borowik – w lasach liściastych, iglastych i mieszanych.

Kurki – przy sosnach, dębach i bukach.

Koźlarze – przy brzozach i osikach.

Maślaki – na słabszych glebach obok sosny i modrzewia.

Czubajka kania – na wapiennym podłożu, w brzezinach.

 

Czy wiesz, że:

  •  Nie wolno rozpoznawać trujących gatunków grzybów na podstawie ich gorzkiego smaku – gatunki śmiertelnie trujące mają przeważnie smak przyjemny, słodkawy.
  •  Nie należy zbierać grzybów zbyt młodych, ponieważ nie wszystkie cechy potrzebne do identyfikacji mogą być u nich wykształcone.
  • Nie powinno się umieszczać grzybów w torbach foliowych, gdzie na pewno się pokruszą i być może nabiorą (niektóre gatunki) szkodliwych dla naszego zdrowia właściwości.


Zapraszamy do lasów Nadleśnictwa – dbajmy o przyrodę i swoje bezpieczeństwo podczas grzybobrania!

 

fot. Maria Rothert-Proniewicz